ΧΟΡΟΑΝΑΛΥΣΗ

Σεμινάριο

2Ο χορός και η ψυχανάλυση μοιράζονται για πρώτη φορά μέσα απο την επινόηση αυτού του Σεμιναρίου από την Σώτη Γρίβα μια ταξιδιωτική ενόρμηση. Ένα ταξίδι ενώνει τα δυο πεδία στον χρόνο, στον χώρο και στο βλέμμα.

Τι είναι ένα σώμα που χορεύει; Συχνά σας λένε πως έχετε απλά ένα σώμα που το κουβαλάτε σαν ένα αντικείμενο ή σαν ένα εργαλείο για χρήση αθλητική, διαφημιστική ή ερωτική. Ή αντί για σώμα σας προτείνουν ιπτάμενα όργανα στα οποία μπορείτε να επενδύσετε χωρίς να μπορείτε να τα ενσαρκώσετε. Η αλήθεια που σας κρύβουν είναι ότι «είμαι ένα σώμα». Η πονηρή εκδοχή του «έχω ένα σώμα» σας στριμώχνει σε ένα τρενάκι του τρόμου. Μπορείτε να  προσφέρετε το σώμα σας σαν ανταλλακτική αξία, να το δείτε σαν ένα ρούχο που δεν είναι ακριβώς στα μέτρα σας, να το καλύψετε με αρωματικά πέπλα μέχρι τους αστραγάλους ή να το υπερ-καταναλώσετε στέλνοντάς το  στα ιατρεία του πόνου. Όμως το σώμα-αντικείμενο αντεπιτίθεται και σας αρρωσταίνει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως ο εσωτερικός σας σαμποτέρ που παραμορφώνει την εικόνα σας στον καθρέφτη και χαλάει το σώμα-προϊόν είναι η ασυνείδητη εικόνα του σώματος.

Η πρώτη ψυχαναλύτρια που την μελέτησε ήταν η Φρανσουάζ Ντολτό στο Παρίσι.

Η Σώτη Γρίβα συνεχίζει το ημιτελές έργο της Ντολτό με την Χοροανάλυση που συνδυάζει την ασυνείδητη εικόνα του σώματος με την χορευτική κίνηση και την σχέση με την εικόνα μας όπως δομείται μέσα απο την γλώσσα. Η ασυνείδητη εικόνα του σώματος δεν έχει σχέση με το σχήμα του σώματος. Όταν βρίσκεστε μπροστά σ’ένα καθρέφτη η εικόνα που αντανακλάει στα μάτια σας δεν συμπίπτει με αυτήν που βλέπετε εσείς για εσάς. Μικρές παραμορφώσεις σαν ραγίσματα στον καθρέφτη δείχνουν το έλλειμμα στην εικόνα. Κάτι δεν κολλάει.. Αυτό το κάτι μπορεί να γίνει βουλιμία, ανορεξία ή ένα ανεξίτηλο σημάδι στο σώμα.. Άν προσθέσετε και αυτό που σας λένε ότι είσαστε π.χ «Είσαι σαν αγγούρι» και τόσες άλλες γλωσσικές αναπαραστάσεις που θα έχετε υποστεί θα καταλάβετε τι σημαίνει φαντασιακή αιχμαλωσία σε μια εξωτερική εικόνα που είμαι και δεν είμαι εγώ.

Η πρωτότυπη σύνδεση του χορού με την κινησιολογική ανάλυση και την ψυχαναλυτική ματιά της Σώτης Γρίβα σας βοηθάει να δείτε το σώμα σας αλλιώς.. Το ίδιο αλλιώς. Όπως είναι ανεστραμμένο στο ασυνείδητο του καθενός και δεν μπορεί να αναδυθεί χωρίς να εμπιστευτείτε ένα κατάλληλο ιχνηλάτη που ξέρει τα κρυφά περάσματα της ασυνείδητης εικόνας μέσα απο τον καθρέφτη ή μέσα απο το βλέμμα του Άλλου.

Το Σεμινάριο θα δομηθεί φέτος σε 2 ενότητες αντικριστών κατά βάση χορών απο το ρεμπέτικο ρεπερτόριο. Θα υπάρχει εκμάθηση των χορών με προσθήκη αυτοσχεδιασμών και αναλυτικές σημειώσεις απο την ψυχαναλύτρια-χορογράφο Σώτη Γρίβα. Η επιλογή των αντικριστών παραπέμπει στους ζευγαρωτούς χορούς και στα προβλήματα των σχέσεων στα ζευγάρια. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θα’θελαν να συσχετίσουν τον χορό με την ψυχανάλυση για προσωπική χρήση. Δεν προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Η διάρκειά του θα είναι μιάμιση ώρα την εβδομάδα και η  παρακολούθησή του είναι εξάμηνη. Αρχίζει στις 9 Οκτώβρη 2015 και τα τμήματα θα είναι ολιγομελή. Μίνιμουμ 6 άτομα και μάξιμουμ 10 άτομα. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής Τετάρτη ή Παρασκευή (6.30-8.00). H τιμή είναι 120,00 τον μήνα. Θα ισχύσουν ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν και τις δυο διδακτικές ενότητες.

παρανοιος

ΠΑΡΑΝΟ-ΙΟΣ

«απόσπασμα βιβλίου» Ζείτε σε μια γιγαντιαία προσομοίωση πραγματικότητας, …

η αναγκη να καταλαβεις

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

(απόσπασμα σεμιναρίου) Έχετε δει να τρέχουν πίσω από «το κατάλαβα» …

οπως το ματριξ

Όπως στο matrix…

Σε συνδέουν στην πρίζα, δουλεύεις και σε αποσυνδέουν όταν τελειώσεις …