Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Χρέος-Ενοχή-Θυσία

Η ψυχαναλύτρια Φρανσουάζ Ντολτό ρωτάει ένα παιδάκι σε μια συνεδρία της:

-Πού πονάς;

Καμιά απάντηση.

-Πονάς στο κεφάλι, στον ώμο, στην πλάτη σου;

Καμιά απάντηση.

Ξαφνικά το παιδάκι λέει: «Όχι, δεν πονάω καθόλου εκεί. Πονάω στον πατέρα μου..»

(Ντολτό, Γράμματα στη Φροϋδική Σχολή του Παρισιού, 1977,σ.492)

Το παιδάκι έχει δίκιο. Το πιο παράξενο δεν είναι αυτό. Είναι ότι η πληγή που έχεις υποστεί ως παιδάκι παθητικά μεταφέρεται με διαδοχή πόνου και πληγής απο γενιά σε γενιά.

Το Σεμινάριο της ψυχαναλύτριας Σώτης Γρίβα θα ασχοληθεί με όλες τις θυσιαστικές αναγνώσεις που πυρπολούν τις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά και τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο πόνου και πληγής ξεκινώντας απο το τρίπτυχο της συμφοράς:Χρέος-Ενοχή-Θυσία. Κάθε έννοια θα αποτελέσει και μια θεματική ενότητα αγγίζοντας συγχρόνως την παιδοψυχανάλυση με κλινικές αναλύσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι θυσιασμένοι σε διάφορους βωμούς: της επιστήμης, της ομορφιάς, της επιτυχίας, της ψυχοθεραπείας αλλά περισσότερο στον φυσικό χώρο στον οποίο επιστρέφει διαρκώς το έγκλημα όπως έλεγε και ο Χίτσκοκ, δηλαδή στον βωμό της οικογένειας.

Τι είναι όμως εκείνο που θυσιάζουν; Είναι η επιθυμία τους ή ό,τι συντελέστηκε μέσα τους χωρίς τους ίδιους; Συχνά δεν κουνιέται βλέφαρο. Δεν τροφοδοτείται ούτε ένα σύμπτωμα που κάπως να διαμαρτύρεται για τον εσωτερικό αναβρασμό του ηφαιστείου που σιγοκαίει τα σωθικά. Η ακύμαντη θάλασσα της ανορεξίας εξαντλεί το «ενήλικο παιδάκι» σε μια παθητική άρνηση να κάνει οτιδήποτε. Είναι δεμένο χειροπόδαρα με κτητικές αντωνυμίες και αν τις σπάσει φοβάται ότι θα προδώσει τον Άλλο και θα φταίει μόνο αυτό!

Όταν ακούει υπερεγωτικές προστακτικές εντολές αντιδρά παράξενα. Η επιτρεπτή απόλαυση αναγκαστικά στρέφεται σε μια υποχρεωτική απόλαυση και θολώνει το βλέμμα του. Του λένε ότι είναι ελεύθερος να επιλέξει αρκεί να κάνει τη σωστή επιλογή! Δεν βγάζει νόημα και καταρρέει.

Ακόμα και στις ερωτικές του σχέσεις θυσιάζεται για να γεμίσει τον Άλλο. Για να στηρίξει την παντοδυναμία του ή την συνοχή του. «Δίνει εκείνο που δεν έχει» ή σ’ένα έγκλημα πάθους «αφαιρεί απο τον Άλλο εκείνο που δεν έχει..» Υπάρχει ο κίνδυνος να μεταμορφωθεί τότε σε Τέρας. Σ’αυτή την περίπτωση έντρομοι οι δικοί του τρέχουν στους ειδικούς.

Εδώ θα σας αφήσω με ένα μικρό μυστικό μέχρι να διεξαχθεί το Σεμινάριο: « Όσο κι αν προσπαθείτε να εξανθρωπίσετε το «Τέρας» μέσα σας δεν θα παίρνει αξιαγάπητη όψη. Θυμηθείτε ότι στο παραμύθι το Τέρας αγαπιέται απο την Πεντάμορφη προτού γίνει αξιαγάπητο..»

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και σε όσους θέλουν να ξαναδούν τον τόπο της παιδικής τους ηλικίας σε σώμα ενηλίκου. Η ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμα ορισθεί. Θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως για τις μέρες και τις ώρες που θα διεξαχθεί. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή (6 άτομα μίνιμουμ και 10 άτομα μάξιμουμ). Η τιμή του Σεμιναρίου είναι 120,00 μηνιαίως. Η διάρκειά του θα είναι τρίμηνη. Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους. Στο πέρας του Σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

παρανοιος

ΠΑΡΑΝΟ-ΙΟΣ

«απόσπασμα βιβλίου» Ζείτε σε μια γιγαντιαία προσομοίωση πραγματικότητας, …

η αναγκη να καταλαβεις

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

(απόσπασμα σεμιναρίου) Έχετε δει να τρέχουν πίσω από «το κατάλαβα» …

οπως το ματριξ

Όπως στο matrix…

Σε συνδέουν στην πρίζα, δουλεύεις και σε αποσυνδέουν όταν τελειώσεις …