ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Κινηματογραφικές αναλύσεις

h3 

Εισηγητές: Σώτη Γρίβα, Σπύρος-Ίωνας Μαρκάτης

«Το φωτογραφικό μάτι, ο φακός του, αυτονομημένο απο τη μηχανή του, έριξε το βλέμμα του στους περαστικούς. Όχι πάνω τους. Ανάμεσα στις φιγούρες τους και στις σκιές τους. Εκεί που τρυπώνει μια φευγαλέα λάμψη λίγο πριν μπερδευτεί στα πόδια τους και χαθεί στη φόδρα των ρούχων τους. Λίγο πιο κει ξαναφάνηκε στιγμιαία στη λαμπερή κέρινη υφή μιας μύτης κι έπειτα τρεμόπαιξε σε κάποια μακριά βλέφαρα. Δεν την κυνήγησε άλλο. Ξανακοίταξε τι είχε βγάλει ο φακός του ασυνείδητα, χωρίς το δικό του βλέμμα: φαντάσματα, διαφάνειες που στραφτάλιζαν στο φως και ομιχλώδη ερημικά τοπία καταμεσής του δρόμου που σφύζει απο ανθρώπινα κορμιά και δεν πέφτει ούτε καρφίτσα!

Έκλεισε απαλά το τρίτο του μάτι, το φωτογραφικό, κι έριξε το δικό του στο πουθενά: στις τυχαίες εκλάμψεις της στιγμής…

Ήταν ικανοποιημένος. Για άλλη μια φορά έβγαλε αυτό ακριβώς που δεν είδε…»

(απόσπασμα απο το βιβλίο της Σώτης Γρίβα, »Κόμπος στο λαιμό», Ψυχανάλυση και Εγκλήματα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Το Σεμινάριο θα ασχοληθεί με ένα πολύ παραμελημένο πεδίο της Ψυχανάλυσης: με το βλέμμα,τη φωτογραφία και το κινηματογραφικό βλέμμα μέσα απο την οπτική του Μπένγιαμιν για το οπτικό ασυνείδητο. Ελάχιστοι ψυχαναλυτές ακροβατούν σ’ αυτήν την περιοχή υψηλού κινδύνου και η Σώτη Γρίβα είναι ένας απο αυτούς. Η ψυχανάλυση δεν περιορίζεται σ’ένα τεράστιο αυτί που ακούει πίσω απο το ντιβάνι τα λεγόμενα του κάθε αναλυόμενου ούτε και σ’ενα πανοπτικό μάτι που χώνεται σε όλα τα κεφάλαια της ζωής του σαν λερναία ύδρα. Πολλοί ψυχαναλυτές δεν μιλούν πια για βλέμμα και το θεωρούν υποδεέστερο απο την ακοή. Τους διαφεύγει όμως ότι υπάρχουν βλέμματα που βλέπουν σαν να ακούνε και όχι σαν να κρυφακούνε και αυτιά που βλέπουν με μεγεθυντικό φακό κάθε μικρολεπτομέρεια…

Το Σεμινάριο θα κάνει προβολές ταινιών και θα αναλύει ψυχαναλυτικά τα »ευρήματα» σ’ ένα πρωτότυπο ψυχαναλυτικό εργαστήριο έρευνας. Απευθύνεται σε όσους θα’θελαν να εξερευνήσουν αυτή την σχεδόν ανέγγιχτη περιοχή απο όποιο μορφωτικό επίπεδο κι αν προέρχονται. Δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης του Σεμιναρίου και θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως για μέρες και ώρες. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή (6 άτομα μίνιμουμ και 10 άτομα μάξιμουμ). Η τιμή του Σεμιναρίου είναι 50.00 μηνιαίως και η διάρκεια του θα είναι εξάμηνη. Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους.

Εγγραφές 10-20 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο πέρας του Σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

παρανοιος

ΠΑΡΑΝΟ-ΙΟΣ

«απόσπασμα βιβλίου» Ζείτε σε μια γιγαντιαία προσομοίωση πραγματικότητας, …

η αναγκη να καταλαβεις

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

(απόσπασμα σεμιναρίου) Έχετε δει να τρέχουν πίσω από «το κατάλαβα» …

οπως το ματριξ

Όπως στο matrix…

Σε συνδέουν στην πρίζα, δουλεύεις και σε αποσυνδέουν όταν τελειώσεις …