Ενημέρωση

Ενημερωθείτε μέσα από τα άρθρα μου

article1

Τι δεν είναι Λακανική Ψυχανάλυση

Θα ήταν πιο εύκολο να σας πω τι είναι λακανική ψυχανάλυση και να σας έδινα έναν απλό ορισμό. Επειδή όμως απέχει η ψυχανάλυση απο την φιλολογική επιμέλεια ενός ορισμού που θα την έπνιγε συντακτικά θα σας δώσω κάτι πιο πολύτιμο. Αυτό που συχνά δεν σας λένε.

Η λακανική ψυχανάλυση ξεκινάει απο τον Ζάκ Λακάν γάλλο ψυχαναλυτή και ψυχίατρο στο Παρίσι (1901-1981) και θεωρείται απο πολλούς μια «επιστροφή» στον Φρόυντ. Το μεγαλύτερο έργο του εκτός απο τα «Γραπτά» του ήταν τα Σεμινάρια του που ήταν προφορικά. Όλα τους ειπώθηκαν, μεταβιβάστηκαν και αντιγράφτηκαν απο σημειώσεις που κράταγαν όσοι είχαν αυτιά για να ακούνε..Κάποιες φράσεις του άνοιξαν προοπτική στην ψυχανάλυση όπως: «το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν γλώσσα…», «Ένα σημαίνον αντιπροσωπεύει  το υποκείμενο για ένα άλλο σημαίνον…» και η διάσημη πρόταση: «δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση» ή καλύτερα «υπάρχει η μη-σεξουαλική σχέση». Οι επίγονοί του έδειξαν μια παθητική στάση επανάλαμβάνοντας τα λεγόμενά του σε μια λατρευτική προσήλωση που κούραζε και τον ίδιο. Πολλές φορές έλεγε: «μου λείπει η έλλειψη..».

Αυτό που απατηλά προσφέρεται στις μέρες μας σαν λακανική ψυχανάλυση είναι μια θρησκευτικού τύπου σέκτα μυημένων που μελαγχολικά αναπολούν την Σχολή του Λακάν που διέλυσε ο ίδιος στα εβδομήντα εννιά του χρόνια. Τότε ήταν ο διασημότερος γάλλος ψυχαναλυτής. Ομόκεντροι κύκλοι πυκνώνουν τις τάξεις τους και για το ευρύ κοινό η πρόσβαση είναι πολύ ακριβή έως και αδύνατη. Όποιος ενταχθεί θα πρέπει να αναπαράγει τα σημαίνοντα της κάθε Σχολής και του κάθε Σχολάρχη για να πάρει κάποτε το χρίσμα του αναλυτή.

Το PSYCHIAMA είναι μια έξοδος απο τις σέκτες προς την πραγματική λακανική ψυχανάλυση. Δεν σας λέει: «Έλα προς εμένα…» για να σε κάνω λακανικό αλλά σας λέει: «Πήγαινε προς εσένα…» για να «είσαι αυτό που θα είσαι» περνώντας μέσα απο την φαντασίωση, το ασυνείδητο και την αλήθεια του κάθε υποκειμένου. Αυτή είναι η έξοδος προς την υποκειμενικότητα που ελευθερώνει απο τα συμπτώματα και την κατάθλιψη. Οπότε η λακανική ψυχανάλυση όπως την ασκεί η Σώτη Γρίβα σε ψυχαναλυτικές συνεδρίες και σε ψυχαναλυτικά Σεμινάρια δεν είναι ενσυναίσθηση. Δεν σας κρατάει το χεράκι για να συμπάσχει μαζί σας ούτε σας ενσωματώνει στο Εγώ του κάθε ψυχοθεραπευτή για να έχετε ένα δεκανίκι για όλη τη ζωή σας. Ούτε μπαίνει στη συστημική λογική που προτείνει να αλλάξει τη σκέψη σας για να αλλάξετε ματιά. Έτσι δεν είστε πια εσείς και ακρωτηριάζεστε χωρίς καν να το αντιληφθείτε. Δεν είναι δια-χείριση ανθρώπινου δυναμικού γιατί ο άνθρωπος δεν είναι αντικείμενο για να το διαχειριζόμαστε καταλλήλως ούτε χρησιμοποιεί υποβολή για να σας κρατά δέσμιους στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι εφ’όρου ζωής.

Είναι μια γέννα του υποκειμένου. Να γεννηθεί το αγέννητο μέσα στον λόγο πριν να είναι αργά.

παρανοιος

ΠΑΡΑΝΟ-ΙΟΣ

«απόσπασμα βιβλίου» Ζείτε σε μια γιγαντιαία προσομοίωση πραγματικότητας, …

η αναγκη να καταλαβεις

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

(απόσπασμα σεμιναρίου) Έχετε δει να τρέχουν πίσω από «το κατάλαβα» …

οπως το ματριξ

Όπως στο matrix…

Σε συνδέουν στην πρίζα, δουλεύεις και σε αποσυνδέουν όταν τελειώσεις …