Ενημέρωση

Ενημερωθείτε μέσα από τα άρθρα μου

Χρέος και ενοχή

Η ενοχή του »δεν κάνω τίποτα» κοκκινίζει απο ντροπή την περιοχή που θα είχε ερεθιστεί απο απόλαυση αν της είχε επιτραπεί κάποια ερωτική επιθυμία.

»δεν τρώω τίποτα»

Αυτό λέει η γυναίκα-αντικείμενο και ακρωτηριάζει το »κάτω στόμιο» κλείνοντας ταυτόχρονα και το πάνω στόμα. Άς το ακούσουμε και ανεστραμμένα.» Με έχουν φάει».

Όσο και αν μου κουνούσαν το δάχτυλο επιτιμητικά οι δήθεν πιστοί του Λακάν γιατί ασχολούμαι σαν ψυχαναλύτρια με το »στοματικό» δεν μπορώ να τυφλωθώ όπως εκείνοι μπροστά στο σημαίνον που περνάει απο μπροστά μου και να το προσπεράσω κάνοντας τους ερμηνευτικούς χρησμούς που θα επι107461ροτούσε η κάθε σέκτα σαν τυφλός μάντης.. Το ρήμα »τρώω» εκφέρεται για να το ακούσουμε και όχι για να έχουμε αυτιά που δεν ακούνε απο το φόβο μήπως παρακούσουν και διαγραφούν απο το κάθε ψυχαναλυτικό ή το κάθε πολιτικό κόμμα.

Όταν όλες οι δίοδοι κλείνουν ερμητικά ο βαθύς λήθαργος μιας υπερ-απόλαυσης πόνου δεν αργεί να φανεί. Η οργή του να υφίστασαι παθητικά το σώμα ( του) στο σώμα (σου) εκκρίνει αυτοτιμωρία και απαγόρευση πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές.

Η αυτοτιμωρία είναι διαστροφή και η σιωπή ηθικός μαζοχισμός. Ενδιάμεσα μια ενοχή δραπετεύει μέσα στην στενή δίοδο της ενοχής. Ανάμεσα στο υποκείμενο του εκφερομένου και στο υποκείμενο της εκφοράς. Μια απο τις σύγχρονες πληγές του Φαραώ είναι το χρέος και η ενοχή. Όπως έλεγε ο Φρόυντ όσο πιο πολύ υπακούς στο » αδύνατο» που σου βάζει ένα σαδιστικό Υπερεγώ τόσο πιο ένοχος αισθάνεσαι. Ποτέ δεν μπορείς να ξεπληρώσεις το χρέος σου στα »μνημόνια» κάθε είδους. Ούτε να παραθερίζεις σε στρατόπεδα μεταβίβασης της εργασίας, τηλεοπτικά και μη, κάνοντας τον ανήξερο. Το ίδιο το χρέος δεν θα΄θελε να επιστραφεί. Σε ελέγχει και σε κυριεύει με την πλεονασματική παρουσία του.

Χρεώνεσαι και επενδύεις πάνω σου σαν να΄σαι αντικείμενο.

Απο αντικείμενο σε αντικείμενο μπαίνεις σε δυσδιάστατη κατάσταση και αποκτάς ουρά φιδιού. Ο Λακάν έλεγε πως το 2 δεν υπάρχει χωρίς το 3 (συνεδρία 15 Γενάρη 1971). Χωρίς τη διαφορά του 3 δεν υπάρχει έξοδος. Δεν υπάρχει ούτε καν η μη-σεξουαλική σχέση.

Απόσπασμα απο μια θεματική των ψυχαναλυτικών σεμιναρίων που θα γίνουν απο τον Σεπτέμβρη στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο PSYCHIAMA (Λεωφ. Δημοκρατίας 24, Ηλιούπολη)

παρανοιος

ΠΑΡΑΝΟ-ΙΟΣ

«απόσπασμα βιβλίου» Ζείτε σε μια γιγαντιαία προσομοίωση πραγματικότητας, …

η αναγκη να καταλαβεις

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

(απόσπασμα σεμιναρίου) Έχετε δει να τρέχουν πίσω από «το κατάλαβα» …

οπως το ματριξ

Όπως στο matrix…

Σε συνδέουν στην πρίζα, δουλεύεις και σε αποσυνδέουν όταν τελειώσεις …